Katten

Waarom spint een kat in zijn slaap??

Jack op schoot

Het gebeurt wel vaker dat Jack (https://www.jackenmila.nl/2020/07/30/jack/ ) bij ons ligt en in zijn slaap ligt te spinnen. Ik vraag me dan altijd af waarom hij dat in zijn slaap doet. Dat hij spint als hij wakker is vind ik normaal, maar als Jack slaapt dan is het in ene raar. Ik ben gaan uitzoeken waarom spint een kat in zijn slaap?

Waarom spint een kat eigenlijk?

Bij kittens is het heel normaal dat zij spinnen. Wanneer Jack zich helemaal kan ontspannen en wanneer hij zich gelukkig voelt dan hoor je hem spinnen. Maar als Jack iets doet wat niet mag en hij wordt weggepakt, dan gaat hij met zijn koppie tegen je aan en hoor je hem ook spinnen. Maar dat heeft natuurlijk een andere reden. Want wanneer hij spint ben je zo weer vergeten wat hij heeft gedaan. Maar dat is allemaal wanneer hij wakker is. Maar waarom spint een kat in zijn slaap?

Jack op bank (Waarom spint een kat in zijn slaap)

Als een kat een leuke droom heeft kunnen ze ook gaan spinnen. Een kat spint niet alleen als hij/zij zich gelukkig en ontspannen voelt, zoals ik altijd dacht. Maar ook als ze zenuwachtig zijn of wanneer ze pijn hebben, of zich ongemakkelijk voelen. Wat ik heb gelezen is dat als een kat pijn heeft dat het spinnen de pijn zou stillen.

Alleen een huiskat kan spinnen als ze in- en uitademen. Andere dieren die ook kunnen spinnen, kunnen dat alleen tijdens het uitademen.

De belangrijkste redenen waarom katten in hun slaap spinnen

1. Het spinnen is instinctief gedrag

Kittens beginnen al met spinnen als ze heel klein zijn (een paar dagen oud). Er wordt door sommige dierenartsen gezegd dat katten spinnen in hun slaap om ons te laten weten dat ze oké zijn en dat ze er zijn. Als de kitten groter wordt dan gaat het spinnen gewoon door. Als een kat gewond is of pijn heeft, dan helpt het spinnen om zich comfortabel te voelen en om de wond te genezen.

Jack op schoot (Waarom spint een kat in zijn slaap)

2. Spinnen tijdens het slapen helpt voor het bevorderen van kracht

Dit is al door sommige vroegere studies aangetoond. Als een kat spint, dan helpt dat met de opbouw van de botten en met genezing. Dus wanneer een kat in zijn slaap spint dan helpt dat om zijn pezen te repareren. Maar ook voor de ademhaling te vergemakkelijken en om de zwelling en pijn te verminderen. Maar er wordt ook gezegd dat een kat met het spinnen endorfine vrijgeeft. Dat helpt de pijn te verminderen wanneer het genezingsproces plaatsvindt.

3. Katten laten hun geluk en liefde aan hun eigenaar(s) zien

Als je kat bij je op schoot of naast je op de bank slaapt en je hoort hem spinnen. Dan geeft je kat aan dat hij veel van je houdt. Hij/zij voelt zich gelukkig en veilig als ze bij je is. Het spinnen kan dus ook een teken zijn van een goed gevoel. Als ze bij je slapen dan voelen ze zich minder gestrest.

Vanaf een kitten tot een volwassen kat blijven katten spinnen wanneer zij zich ontspannen, geliefd en tevreden voelen. Het geluid van het spinnen kan ook de eigenaar rustig maken. Bijvoorbeeld wanneer de eigenaar heel gestrest is. Het schijnt dat het spinnen van de kat de bloeddruk bij de mens kan verlagen.

Jack (Waarom spint een kat in zijn slaap)

4. Vorm van een rustige oefening

Katten blijven alert, zelfs als ze slapen. Dit geldt voor katten in huis, maar ook voor katten in het wild. Het spinnen van katten is een vorm van een rustige oefening. Je kat spint dus tijdens het slapen om hun energie te sparen.

Het is onderzocht dat wanneer katachtigen spinnen, daardoor trillingen worden veroorzaakt. Deze trillingen helpen de spieren en botten te stimuleren zonder veel inspanning en energie.

Er zijn dus meerdere redenen waarom je kat tijdens zijn slaap spint. Geef je kat de kans om zijn/haar liefde te tonen. En laat zelf ook zien hoeveel je van je kat houdt.

Please follow and like us:
Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *